Jdi na obsah Jdi na menu

Tradiční akce pořádané v Chyších

25. 3. 2009
Tradiční akce pořádané v Chyších
Masopust: každý rok je v Chyši již tradičně zahajován masopustním průvodem městem.
Masopustní veselí je vždy ukončeno Babím hopem v sále místního pohostinství s vyhlášením nejlepších masek. Tuto radovánku organizuje místní spolek Svazu žen již od roku 1950.
Dětský karneval: oblíbeným dětský maškarní bál s perníkovou tombolou.
Vítaní jara: v posledních letech zavádí představitelé obce novou tradici vítání jara a otvírání studánek.
Pochod: Svou tradici má již vyhlášený turistický pochod „Stezkou Karla Čapka“ organizovaný TJ Sokol Chyše. Pro turisty jsou připraveny celkem tři trasy, 10, 25 a 35 km.Cesta vede krásnými lesními partiemi a údolím řeky Střely. Pochod je pořádán vždy poslední sobotu v měsíci dubnu.
Pro cyklisty: v měsíci květnu připravena společná akce „Údolím řeky Střely“ na trasách 5 a 26 km.
Chyšské kulturní léto: je nepřetržitě organizováno od roku 1975 druhou sobotu v červenci.
Fotbalový turnaj: v červenci se rovněž koná tradiční fotbalový turnaj „O pohár starosty“, který bývá silně obsazen mužstvy okolních obcí.
Pivní maratón: v srpnu roku 2007 se konal první ročník Chyšského pivního maratónu. Jednalo se o pochod po trase vedoucí v okolí města, na trase bylo několik pivních stanic, v cíli opékání buřtů, večer vše korunovala taneční zábava v místním pivovaru. Vzhledem k velkému úspěchu této akce lze předpokládat, že se stane z Pivního maratónu další chyšská tradice.
Hasičský turnaj: v měsíci září pak hřiště TJ Sokola patří hasičským družstvům z celého okolí, jež ohromují diváky svými výkony i technikou v soutěži „O pohár starosty“, která má již v městě stálé místo.
Rozsvěcování stromečku: již několik let se na náměstí v Chyši rozsvěcuje slavnostně vánoční stromeček. Tato akce (pořádaná vždy kolem 5. prosince) láká dospělé vánoční atmosférou a svařeným vínem a děti mikulášskou nadílkou.
Návštěvy bývalých krajanů: každý druhý rok se v Chyši schází bývalí krajané ze SRN – zúčastňují se mše svaté v kostele a pietního aktu na hřbitově. Představitelé města se pak pochlubí nějakou místní novotou a společně při obědě pobesedují a zavzpomínají si. Tato akce patří k dobrému jménu města.
 
Ke kulturnímu životu města přispívá významnou měrou rodina Lažanskýcha to především prostřednictvím svého zámku. Kromě již tradičních vánočních koncertů se vžily i komorní koncerty pořádané vždy při zahájení a ukončení zámecké sezóny.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář